Back to home
.
Kategoria

Dania obiadowe

Liczba przepisów: 307
Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki

Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki

Szybki sposób na smaczny obiad, czyli “Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki”. Wystarczy tylko ugotować makaron i wymieszać z domowym pesto. Przepis na pesto z naci marchewki znajdziecie tutaj. 
Czytaj przepis
Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki

Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą extra vergine. Świetny sposób na wykorzystanie naci z młodej marchewki, która często ląduje w koszu. Pesto możemy stosować na kanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem” lub “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca”. A…
Czytaj przepis
Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “Surówką z młodej kapusty i jabłka“, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację. 
Czytaj przepis
Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami

Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami

Dal (Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica i przyprawy. W zależności od ilości użytych przypraw może być mniej lub bardziej rozgrzewający. Z reguły dal powinien być pikantny (wtedy mocno rozgrzewa), ale moja dzisiejsza wersja jest wersją dość…
Czytaj przepis
Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup…
Czytaj przepis
Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku

Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku

Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go zetnie. Natomiast jeśli chcecie bardziej ściętego łososia, możecie kawałki wrzucić do sosu przed wyłożeniem na makaron. Do sosu z brokułu i zielonego groszku podałam mój ulubiony makaron Bavette, ale w…
Czytaj przepis
Makaron z awokado

Makaron z awokado

Makaron z awokado to najprostsze i najszybsze danie obiadowe, jakim potrafię zajadać się nawet 3-4 razy w tygodniu – tydzień, po tygodniu :) Przez ostatnie dwa miesiące zjadłam tyle awokado, ile nie zjadłam wcześniej przez całe swoje życie :D Zaczynam się nawet zastanawiać, czy awokado przypadkiem nie uzależnia :) Awokado Hass (bo tylko takie polecam…
Czytaj przepis
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy…
Czytaj przepis
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Szaszłyki z indyka z warzywami to bardzo zdrowe, pożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka –…
Czytaj przepis
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem. Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym…
Czytaj przepis
Jajka z pieczarkami i szpinakiem

Jajka z pieczarkami i szpinakiem

Jajka z pieczarkami i szpinakiem, posypane serem feta i cebulką dymką, to proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe lub śniadanie. Na duży głód polecam porcję po dwa jaja, a na mały po jednym. Jajka z pieczarkami i szpinakiem można podawać bez niczego lub z dodatkami, takimi jak: świeże pieczywo lub ziemniaki. Danie jest bardzo łatwe w…
Czytaj przepis
Kasza z grzybami

Kasza z grzybami

Kasza z grzybami to proste, sycące danie obiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej – u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką….
Czytaj przepis
Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym. Ja ugotowałam ją na bulionie drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów mielonych drobiowych (“Kotlet pożarski“). Dzięki temu wykorzystałam całego kurczaka i nic się nie zmarnowało :) Z reszty bulionu przyrządziłam “Kaszę z grzybami”. Zupa pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można…
Czytaj przepis
Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski to mielony kotlet drobiowy lub cielęco-drobiowy. W większości przepisów najczęściej przygotowany jest wyłącznie na piersi z kurczaka, co – moim zdaniem – odbija się na smaku i konsystencji. Pierś jest bowiem najchudszą częścią kurczaka, a jak wiemy, to tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego w mojej wersji przepisu na “Kotlet pożarski” polecam używać całego…
Czytaj przepis
Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów to szybki w przygotowaniu i prosty obiad. W daniu tym sprawdzi się większość rodzajów makaronów. Ja polecam tagliatelle (u mnie w wersji razowej) lub pappardelle. Danie jest bezmięsne, ale dość syte. Sos grzybowy przygotowałam ze świeżych podgrzybków. Polecam również pyszne “Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami” lub “Makaron z…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy