Back to home
.
Kategoria

Dania obiadowe

Liczba przepisów: 331
Knedle ze śliwkami – słodkie, bez białego cukru

Knedle ze śliwkami – słodkie, bez białego cukru

Knedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle ze śliwkami przecież słyną. Śliwki słodzę zdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście…
Czytaj przepis
Curry z dynią i łososiem

Curry z dynią i łososiem

Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “Curry z dynią i łososiem“. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o dobrym składzie. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dajcie 2 czubate łyżki pasty curry (będzie ogień :) ). Ja daję 2 płaskie łyżki i dla nas ostrość dania jest w sam raz….
Czytaj przepis
Zupa koperkowa z kaszą pęczak

Zupa koperkowa z kaszą pęczak

Zupa koperkowa to przepyszna letnio-jesienna prosta zupa. Kiedy stragany obfitują w dorodne pęczki koperku, warto je wówczas kupić i ugotować koperkową na obiad lub kolację. Dzisiejsza propozycja to “Zupa koperkowa z kaszą pęczak” z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Gotowana bez bulionu lub rosołu. Polecam również przepis na “Zupę koperkową” na chudym, domowym rosole lub bulionie…
Czytaj przepis
Wegetariański gulasz z makaronem

Wegetariański gulasz z makaronem

Wegetariański gulasz z makaronem, czyli warzywny sos z pomidorów, papryki i cukinii to zdrowy obiad bez mięsa wzbogacony białkiem ze strączków. Idealny w sezonie na pyszne, dojrzałe pomidory i słodką czerwoną paprykę. Pomijając parmezan otrzymacie danie wegańskie. Po inne przepisy na obiady bez mięsa zapraszam tutaj. Po przepisy na Gulasze warzywne tutaj, a przepisy z…
Czytaj przepis
Burgery rybne

Burgery rybne

Uwielbiam oglądać programy kulinarne, w których znani na całym świecie szefowie kuchni dzielą się swoimi pomysłami na pyszne dania. W jednym z takich programów szef Michel Roux Jr przyrządzał dla swoich gości burgery rybne. Użyte składniki, sposób przygotowania i efekt końcowy, którym zachwycali się przybyli goście, sprawiły, iż od razu pomyślałam: “Ależ to będzie pyszne, koniecznie…
Czytaj przepis
Kurczak pieczony na płasko z papryką i harissą

Kurczak pieczony na płasko z papryką i harissą

Kurczak wysmarowany pikantną pastą Harissa, pieczony na różno-kolorowej papryce i czerwonej cebuli. Dzięki rozcięciu kurczaka wzdłuż kręgosłupa i rozpłaszczeniu, kurczak piecze się równo i prawie dwukrotnie krócej, niż w przypadku pieczenia w całości. Przepis z książki Jamiego Olivera “5 składników. Gotuj szybko i łatwo.”
Czytaj przepis
Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki

Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki

Szybki sposób na smaczny obiad, czyli “Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki”. Wystarczy tylko ugotować makaron i wymieszać z domowym pesto. Przepis na pesto z naci marchewki znajdziecie tutaj. 
Czytaj przepis
Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki

Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą extra vergine. Świetny sposób na wykorzystanie naci z młodej marchewki, która często ląduje w koszu. Pesto możemy stosować na kanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem” lub “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca”. A…
Czytaj przepis
Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “Surówką z młodej kapusty i jabłka“, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację. 
Czytaj przepis
Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami

Dal z pomidorami – Gęsta zupa z soczewicy z pomidorami

Dal (Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica i przyprawy. W zależności od ilości użytych przypraw może być mniej lub bardziej rozgrzewający. Z reguły dal powinien być pikantny (wtedy mocno rozgrzewa), ale moja dzisiejsza wersja jest wersją dość…
Czytaj przepis
Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup…
Czytaj przepis
Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku

Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku

Makaron z sosem z brokułu i zielonego groszku, aromatyzowany świeżą miętą, podany z wędzonym łososiem. Wędzonego łososia podaję w kawałkach na talerzu. Ciepło makaronu delikatnie go zetnie. Natomiast jeśli chcecie bardziej ściętego łososia, możecie kawałki wrzucić do sosu przed wyłożeniem na makaron. Do sosu z brokułu i zielonego groszku podałam mój ulubiony makaron Bavette, ale w…
Czytaj przepis
Makaron z awokado

Makaron z awokado

Makaron z awokado to najprostsze i najszybsze danie obiadowe, jakim potrafię zajadać się nawet 3-4 razy w tygodniu – tydzień, po tygodniu :) Przez ostatnie dwa miesiące zjadłam tyle awokado, ile nie zjadłam wcześniej przez całe swoje życie :D Zaczynam się nawet zastanawiać, czy awokado przypadkiem nie uzależnia :) Awokado Hass (bo tylko takie polecam…
Czytaj przepis
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy…
Czytaj przepis
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Szaszłyki z indyka z warzywami to bardzo zdrowe, pożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka –…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy