Back to home
.
Kategoria

Ciasta

Liczba przepisów: 62
Sernik waniliowy – bez glutenu

Sernik waniliowy – bez glutenu

Przepyszny sernik waniliowy bez glutenu, bez spodu z prawdziwą laską wanilii i domowym ekstraktem waniliowym. Z polewą na bazie kwaśnej śmietany i syropu klonowego. Szybki w przygotowaniu, ale gotowy do zjedzenia po schłodzeniu w lodówce. Idealny na imprezy, kiedy potrzebujemy przygotować deser wcześniej (sernik najlepiej piec wieczorem i podawać dopiero na drugi dzień). Pamiętać należy,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 kwietnia 2018
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc

Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc

Święta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 marca 2018
Proste ciasto z makiem – bez miksera

Proste ciasto z makiem – bez miksera

W makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta bardzo wysuszone, a przez to mało smaczne. Gospodynie pewnie do serca brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 marca 2018
Biszkopt rzucany kakaowy

Biszkopt rzucany kakaowy

Mój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy – “biszkopt rzucany kakaowy” (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj). Biszkopt bardzo kakaowy, puszysty, prosty w przygotowaniu. Zawsze się udaje. Biszkopt ten nazywa się “biszkoptem rzucanym” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu z pieca, rzucany jest na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 stycznia 2018
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami)

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami)

Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki  :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “Drożdżówki…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 stycznia 2018
Szybki piernik czekoladowy – bez miksera

Szybki piernik czekoladowy – bez miksera

Szybki piernik czekoladowy bez miksera, przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia, jak również na Dzień Babci i Dziadka.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 grudnia 2017
Pierniczki imbirowe – ulubione

Pierniczki imbirowe – ulubione

Pierniczki imbirowe  to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 grudnia 2017
Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera

Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera

Moje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – “Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy musi coś przynieść.” Moja córcia chodzi bowiem na zajęcia z szachów do klubu szachowego. Zgodziłam się i pierwsze co przyszło mi do głowy, to upieczenia ciasta, które po przekrojeniu będzie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 grudnia 2017
Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe, a całość…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 listopada 2017
Muffinki czekoladowe – bez miksera

Muffinki czekoladowe – bez miksera

Proste muffinki czekoladowe na prawdziwej czekoladzie, oblane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi kawałkami surowego kakao. Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Przepis na muffiny bez miksera.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 listopada 2017
Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Muffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru, przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle z wodą (ale można to zrobić wcześniej – np. u kogoś, kto ma blender i zmiksowane daktyle przywieźć w słoiczku :) ). Resztę ciasta na muffiny przygotujemy mieszając składniki łyżką….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 listopada 2017
Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Od jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 października 2017
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik

Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik

Torty piekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na Mojej Delicji przepisów na torty. Czas to w końcu zmienić :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2017
Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera. Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu. Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 września 2017
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera

Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera

Miałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy. Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka :) Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 września 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij