Back to home
Kategoria

Ciasteczka

  • Liczba przepisów: 11
Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami

Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami

Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru, bez glutenu (w diecie BG należy użyć płatków owsianych bezglutenowych, a w przypadku diety wegańskiej – bez miodu) i bez pieczenia. Batony lubię trzymać w zamrażalniku. Po wyjęciu z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 kwietnia 2018
Pierniczki imbirowe – ulubione

Pierniczki imbirowe – ulubione

Pierniczki imbirowe  to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 grudnia 2017
Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną

Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną

Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie wybór w sklepach, to wybierajcie te z masłem. Polecam również Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 15 września 2017
Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką

Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką

Chrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości. Ponieważ paczuszki znikają z talerza, nim zdążą dobrze ostygnąć, piekę dwie blachy (czyli z dwóch opakowań gotowego ciasta francuskiego). Pamiętajcie, że najlepsze ciasto francuskie to te…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 września 2017
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane

Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane

“Melting Moments” to tłumacząc na polski “Rozpływające się chwile” i nie dziwię się, że te obłędnie kruche, waniliowe ciasteczka mają taką nazwę. Po prostu rozpływają się w ustach… “Melting Moments”, znane również jako “Ciasteczka kukurydziane” wręcz roztapiają się na języku :) W tradycyjnym przepisie robi się z nich markizy, czyli łączy dwa ciasteczka kremem lub…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 23 stycznia 2016
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 grudnia 2015
Szybkie pierniczki świąteczne
Szybkie pierniczki świąteczne

Szybkie pierniczki świąteczne

Święta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne, które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 listopada 2015
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 2 października 2015
Ciasteczka na Walentynki
Ciasteczka na Walentynki

Ciasteczka na Walentynki

Mały, ale za to pyszny prezent dla ukochanej osoby – Ciasteczka na Walentynki, nadziewane ulubionym dżemem. Kruche, delikatne, chrupiące. Do tego pięknie zapakowane. Świetny pomysł, aby zaskoczyć naszą połówkę.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 lutego 2015
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami

Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami

Pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie :) Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 lipca 2014
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. Świetne jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka idealne dla osób na diecie. Jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych, otrzymacie danie bezglutenowe. Polecam! (Na podstawie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 lutego 2014
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Zgłębiam tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij