Site icon Moja Delicja

Proste ciasto ucierane z truskawkami

Proste ciasto ucierane z truskawkami
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Polskie truskawki już się pojawiły, więc jeśli macie ochotę na ciasto z truskawkami, to polecam właśnie to: Proste ciasto ucierane z truskawkami z delikatną nutą cytrynową i makiem. Ciasto jest delikatne, wilgotne, puszyste i nie traci na tym w kolejnych dniach. Spróbujcie koniecznie!
Ciasto jest dość wysokie na formę jaką użyłam, dlatego poniższy przepis świetnie nada się również na dużą blachę (tylko pamiętajcie, że wtedy trzeba skrócić czas pieczenia).

Składniki ciasta ucieranego:

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (grzałka góra-dół).
Prostokątna formę o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm* smarujemy masłem w kilku miejscach i wykładamy papierem do pieczenia (masło przyklei nam papier do formy).

Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Przesiewamy do miski. Mieszamy z solą.
Miękkie masło pokrojone w kostkę ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, ucierając na białą, puszystą masę.
Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz mak.

Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować.

Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, obrane i pokrojone w kawałki świeże truskawki.
Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem.

*Ciasto jest dość wysokie na formę jaką użyłam, dlatego poniższy przepis świetnie nada się również na dużą blachę (tylko pamiętajcie, że wtedy trzeba skrócić czas pieczenia).

 

Exit mobile version