Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂
Składniki:
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do jednej miski.
W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy. Wymieszać ponownie łyżką.
Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną 🙂 )
Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy.
Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie mokry potrzymać jeszcze kilka minut. Wg autora przepisu, ciasto powinno siedzieć 60 minut. U mnie po 45 minutach było już upieczone.
Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
źródło: Mała cukierenka