Site icon Moja Delicja

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! 

Składniki:

(2-3 porcje)

 

Składniki sosu:

 

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi różyczek naciąć na końcówkach nożem w kształcie krzyża (przyspieszy to gotowanie łodygi, która jest twardsza od reszty).
W dużym, szerokim rondlu zagotować wodę ze szczyptą soli i szczyptą cukru.
Do wrzącej wody włożyć różyczki brokuła łodygą do dołu (poziom wody może sięgać do połowy różyczek). Przykryć, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 5 minut.
Odcedzić brokuł na sicie. Sito razem z brokułem położyć na rondlu, przykryć i ostawić na 10-15 minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie.

Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy.
Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli.

Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą.

Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni.
Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki.
Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności od grubości placuszka.
Wyłożyć na talerz, polać sosem czosnkowo-jogurtowym (przeciśnięty ząbek czosnku wymieszany z jogurtem).

Od razu podawać.

 

Exit mobile version