Site icon Moja Delicja

Pikantna zupa meksykańska

Pikantna zupa meksykańska
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja.

Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego aromatu dymu, a jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno.

Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych w puszce (takich).
Pikantność zupy meksykańskiej łagodzi dodatek awokado, sera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy.

Składniki zupy meksykańskiej:

(4 porcje)

 

Do podania :

Przygotowanie zupy meksykańskiej:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić.
Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić.
Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem.

W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać oliwę lub olej na średnim ogniu, następnie dodać cebulę, szczyptę soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości, często mieszając (około 4-5 minut).
Dodać suszone oregano oraz kumin. Smażyć 2 minuty.
Następnie dorzucić czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane papryczki chipotle. Mieszając smażyć z minutę.

Dodać pomidory, odsączoną i opłukną czerwoną fasolę, a następnie wlać bulion. Wrzucić cukier brązowy.
Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować bez przykrycia około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje i nabierze smaku.
Gotową zupę meksykańską przelać do głębokich talerzy, posypać serem i awokado pokrojonym w kostkę oraz oprószyć posiekaną kolendrą.
Podawać koniecznie z domowymi czipsami z tortilli i sałatką Pico de Gallo (łyżkę sałatki daję się na zupę).

Exit mobile version