Pyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu).
Składniki:
(8-10 porcji)
- 2.5 kg ziemniaków
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta płatków chilli (do smaku)
- 4-5 łyżek oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C (grzałka góra-dół).
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut.
Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Posyp kurkumą, płatkami chilli, przypraw solą i pieprzem. Podrzucając wszystko na sicie rozprowadź przyprawy na ziemniakach.
Następnie polej odrobiną oleju (resztę zostaw do polania blachy do pieczenia) i podrzuć ponownie parę razy (jeśli będzie to problem, to po prostu wymieszaj wszystko łyżką). Odstaw na 5 minut, aby odparowały.
Polej resztą oleju blaszkę do pieczenia i umieść w piekarniku na parę minut (tłuszcz ma się zagrzać).
Następnie delikatnie umieść ziemniaki na blaszce i podrzucając blaszką (lub mieszając łyżką:) ) delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki okryły się gorącym olejem.
Piecz przez 40-45 minut obracając od czasu do czasu.
Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze.
Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej.
źródło: “Christmas with Gordon”