Zapiekane piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Piersi z kurczaka nacinamy nożem, w każde nacięcie wkładamy plaster pomidora i plaster mozzarelli. Wszystko skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanymi listkami bazylii. Podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam z mizerią i ziemniaczkami z wody, które polałam sosem, jaki otrzymamy z pieczenia piersi. Prosty i sycący obiad dla 4 osób.
Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści świeżej bazylii
- 3 pomidory
- 2 kulki mozzarelli w zalewie (2x125 g)
- nieduża garść startego twardego sera (Rubin, Parmezan, Grana Padano, Cheddar)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 195°C (grzałka góra-dół).
- W miseczce wymieszać posiekane listki bazylii z oliwą, szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Piersi z kurczaka oczyścić. Ponacinać dość głęboko co 2 cm (ale uważać, aby nie przeciąć całkiem). Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry.
- W każde nacięcie na piersi z kurczaka włożyć po jednym plastrze pomidora i mozzarelli. Skropić wszystko sosem bazyliowym. Oprószyć startym żółtym serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
- Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie ziemniaczki z wody (polane sosem z pieczenia piersi) z mizerią.
© 2023 Moja Delicja