Site icon Moja Delicja

Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem

Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem

Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszny, zdrowy deser, na dodatek pożywny i bogaty w składniki mineralne. Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem. Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje.

Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawiera krzemionkę, rzadko występującą w produktach spożywczych, która ma korzystny wpływ na stawy, wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest zasadotwórcza, ma właściwości antywirusowe, usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego jest polecana dla osób z katarem, bądź cierpiących na zapalenie zatok. Obfituje w witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo oraz w lecytynę (poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi).

Sezam to również bomba witaminowa. Bogaty w białko, dlatego polecany jest dla osób wykluczających nabiał z diety. Zawiera mnóstwo magnezu, cynku, żelaza, miedzi, manganu. Pomaga obniżać poziom złego cholesterolu, ma również właściwości antynowotworowe, zawiera zestaw substancji odżywczych o właściwościach łagodzących stres, zwalcza wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia się.

Składniki:

(4 porcje)

 

Przygotowanie nadziewanych jabłek pieczonych:

Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (sprawdzić czy zmieszczą się do niej 4 jabłka, jeśli nie – użyć np. tortownicy).

Przygotować nadzienie:
W misce wymieszać ekspandowaną kaszą jaglaną z żurawiną, sezamem, cynamonem i miodem.
Jabłka umyć, osuszyć. Odciąć górę wraz z ogonkiem. Wydrążyć gniazdo nasienne, ale nie na wylot (zostawić odrobinę dolnej części z ogryzka, tak z 1 cm)gniazda najlepiej wydrąża się łyżeczką do melonów.
Napełnić jabłka nadzieniem (delikatnie dociskając farsz do środka, aby dokładnie wypełnił jabłka).
Skórkę każdego jabłka dookoła delikatnie ponacinać kilka razy nożem (robimy pionowe kreski pośrodku skórki, o długości ok. 2-3 cm).
Dzięki temu jabłko nie popęka podczas pieczenia.

Każde jabłko przykryć odciętą górą.
Włożyć do foremki.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30 minut, do miękkości jabłek (czas może ulec wydłużeniu lub skróceniu w zależności od wielkości jabłek).
Pieczone jabłka wyłożyć na talerzyki lub do miseczek.
Można podać z odrobiną jogurtu naturalnego (pominąć jeśli nie spożywacie nabiału).

Exit mobile version