Pełnoziarnista tortilla z łososiem, papryką, czerwoną cebulą i mieszkanką sałat. Polana lekkim sosem z jogurtu naturalnego, wymieszanego z czosnkiem, słodką papryką (polecam wędzoną, ale jeśli nie macie może być zwykła) i przyprawami. Świetna na lunch, brunch, lekki obiad lub kolację.
Idealnie sprawdzi się na mały głód (choć jeśli macie większy, zróbcie po prostu z podwójnej porcji 🙂 ) Takie tortille to świetny sposób na wykorzystanie wcześniej upieczonego łososia, który pozostał niezjedzony. Chociaż my tak bardzo lubimy te danie, że pieczemy łososia na świeżo 🙂 Polecam!
Pełnoziarnista tortilla z łososiem i papryką z jogurtowym sosem
Pełnoziarnista tortilla z łososiem, papryką, czerwoną cebulą i mieszanką sałat. Polana lekkim sosem z jogurtu naturalnego, słodkiej papryki i czosnku.
Składniki tortilli z łososiem:
- 1 porcja upieczonego łososia
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
- 2 garście mieszanki sałat
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej (ewentualnie zwykłej)
Składniki sosu jogurtowego:
- 125 ml jogurtu naturalnego gęstego bez cukru
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej (lub zwykłej)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta płatków chilli
- szczypta soli morskiej, szczypta mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie tortilli z łososiem:
- Obraną cebule pokroić w cienkie piórka. Paprykę pokroić w paski, następnie każdy pasek na 2-3 części.
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
- Przygotować sos jogurtowy: wymieszać wszystkie składniki, spróbować i ewentualnie dodatkowo doprawić jeszcze (solą, pieprzem, płatkami chilli)
- 125 ml jogurtu naturalnego gęstego bez cukru
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej (lub zwykłej)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta płatków chilli
- szczypta soli morskiej, szczypta mielonego czarnego pieprzu
- Jeśli korzystacie z łososia upieczonego wcześniej, podgrzejcie go na patelni. Jeśli ze świeżego - upieczcie na patelni skórką do dołu (jeśli jest) przez ok. 4 minuty, a następnie delikatnie obróćcie na kolejne 1-2 minuty, oprószcie solą i pieprzem.
- 1 porcja łososia
- Każdy placek tortilli podgrzać na patelni z obydwu stron, następnie na jednej połowie ułożyć garść sałaty, paprykę, cebulę i kawałki łososia. Polać sosem jogurtowym i posypać płatkami chilli (opcjonalnie). Złożyć na pół i podawać (jeśli wolicie bardziej zwiniętą tortillę, to nadzienie wyłóżcie na środek a następnie zawińcie boki do środka).
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej