Olej z natki pietruszki to przede wszystkim piękny element dekoracyjny. Kilka kropel oleju pietruszkowego na białym talerzu obok dania lub delikatne “esy floresy” potrafią wyciągnąć danie na wyższy poziom. Barwione naturalnie oleje są bowiem często wykorzystywane w daniach tworzonych przez profesjonalnych kucharzy w topowych restauracjach na całym świecie.
Oprócz pięknego zielonego koloru, olej pietruszkowy posiada delikatny posmak natki pietruszki, więc idealnie się sprawdzi w towarzystwie grillowanych mięs, warzyw, pasztetów, a także jako element dressingu w sałatkach.
Olej z natki pietruszki – mała rzecz, a cieszy 🙂
Składniki oleju z natki pietruszki:
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 spory pęczek natki pietruszki
- szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie oleju z natki pietruszki:
- Umyty pęczek natki pietruszki sparzyć we wrzątku (włożyć do wrzątku na kilka sekund (5-10), trzymając za łodygi).
- 1 pęczek natki pietruszki
- Natychmiast przełożyć do miski z zimną wodą i lodem, aby zatrzymać proces gotowania i zachować zielony kolor.
- Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym (ja odwirowuję w wirówce do sałaty)
- Do wysokiego pojemnika wlać olej, wrzucić posiekany z grubsza pęczek natki pietruszki (bez łodyg) i zmiksować.
- 200 ml oleju rzepakowego
- Przecedzić przez gazę i przelać do buteleczki.
- Przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia.
© 2024 Moja Delicja