Site icon Moja Delicja

Odwrócone ciasto z ananasem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera.

Odwrócone ciasto z ananasem – Składniki:

 

Odwrócone ciasto z ananasem – Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (papier wypuścić pod obręczą) a boki posmarować odrobiną masła.

Z odmierzonego 100 g masła odjąć 2 łyżki. Rozpuścić je na patelni, po czym dodać 80 g cukru brązowego. Wymieszać. Całość wyłożyć na dno formy.
Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta).
Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce.

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem.
W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem.

Do mokrych składników wsypać suche i wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do formy na kostki ananasa.
Piec ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyciągnąć z pieca, odczekać z parę minut, a następnie wyłożyć ciasto na talerz odwracając je do góry nogami.

Exit mobile version