Kolejny koktajl owocowo-warzywny powalający swoim smakiem i na dodatek mający bardzo cenne właściwości dla naszych organizmów. Zielone smoothie z ananasa, jabłka i jarmużu to smoothie oczyszczające, odchudzające, odkwaszające i osuszające, i na dodatek PYSZNE!
Świeży i dojrzały ananas jest owocem, który podobnie jak kasza jaglana odkwasza nasz organizm i osusza go z wilgoci, dzięki temu jest zalecany np. przy katarach. Bromelaina zawarta w świeżym ananasie łagodzi liczne infekcje układu oddechowego (np. łagodzenie kaszlu poprzez płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa), przyśpiesza i usprawnia proces trawienia (zapobiega zaparciom i wzdęciom). Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Zawiera sporą dawkę witaminy C (podobnie jak jarmuż i jabłka), więc jest świetny dla wzmocnienia naszej odporności.
Z kolei jarmuż to zielone warzywo, którego właściwości zdrowotne doceniano już w starożytności. Ma silne działanie antynowotworowe i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Jarmuż działa również odkwaszająco. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Zawiera jednak kawas szczawiowy i podobnie jak inne warzywa kapustne, nie jest wskazany dla osób z chorobami tarczycy.
Składniki koktajlu:
(1-2 porcje)
- 3 plastry świeżego ananasa
- 1 jabłko
- garść jarmużu
Przygotowanie:
W sokowirówce wycisnąć sok z ananasa, jarmużu i jabłka pozbawionego gniazd nasiennych.
Przelać do szklanek.
Spożyć od razu po przygotowaniu.