Site icon Moja Delicja

Nadziewane muszle makaronowe

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Zapiekanka makaronowa, to danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny.

Składniki:

(4-5 porcji)

 

Przygotowanie:

  1.  Ser ricotta umieścić na sicie postawionym na misce i wyłożonym gazą lub pieluszką tetrową, aby odsączyć nadmiar płynu.
    • 500 g sera ricotta
  2. Pomidory wraz zalewą zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nałożoną nakładką o jak najmniejszych oczkach.
    • 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g)
  3. Na dużą patelnię z grubym dnem wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2 minuty, aż czosnek lekko się zarumieni (nie przypalić, bo będzie gorzki). Wlać pomidory, wsypać chilli w płatkach i przyprawić 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia (aż sos się zredukuje i zgęstnieje). Parę minut przed końcem dodać porwane listki bazylii.
    • 30 g oliwy z oliwek
    • 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych)
    • niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 10 świeżych listków bazylii
  4. W czasie gotowania sosu przygotować nadzienie: Połowę mozzarelli pokroić w cienkie plastry, odstawić na bok. Drugą połowę mozzarelli pokroić w 5 mm kostkę. Wrzucić do dużej miski.
    • 330 g mozzarelli po odsączeniu
  5. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do mozzarelli razem z odsączoną ricottą. Wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki. Przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym  pieprzem (spróbować na tym etapie i doprawić w razie potrzeby ponownie solą i pieprzem).
    • 60 g Parmezanu lub Grana Padano
    • garść natki pietruszki
    • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  6. Włączyć piekarnik na 200°C (termoobieg)
  7. Zagotować 3,5 litra wody w dużym garnku. Wrzącą wodę posolić 1 łyżką soli. Wrzucić makaron muszle, przemieszać i gotować o 2-3 minuty krócej niż podany przez producenta czas na ugotowanie makaronu al dente (mój makaron na sposób al dente wg producenta powinien być gotowany 13 minut, więc gotowałam swój 10 minut), mieszając od czasu do czasu. Odcedzić i przelać od razu zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
    • 350 g makaronu Jumbo Shells (duże muszle makaronowe)
  8. Jajo ubić na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z serami i natką pietruszki.
    • 1 jajo
  9. Dno prostokątnej formy do zapiekania o powierzchni ok. 690 cm² (czyli np. forma o wymiarach 26 x 26 cm lub 25×28, u mnie ciut mniej 20×30 cm) wysmarować trochę więcej jak połową sosu pomidorowego.
  10. Każdą muszlę nadziewać 1-2 łyżkami serowego nadzienia, ale ich nie przepełniać (ja przekładam nadzienie do foliowego woreczka, ucinam narożnik i wyciskam farsz wprost do wnętrza muszli makaronowej). Nadziane muszle układać w formie na sosie, nadzieniem do góry.
  11. Nadziane muszle makaronowe polać pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu poukładać warstwę plastrów mozzarelli.
  12. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 20-25 minut, do momentu aż mozzarella się pięknie zarumieni. Zapiekankę wyciągnąć z pieca i kroić dopiero po 5 minutach.

Exit mobile version