Site icon Moja Delicja

Muffinki kakaowe

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Uwielbiam muffinki. Głównie dlatego, że są szybkie w przygotowaniu, krótko się pieką i wybornie smakują. Dziwię się, że nigdy wcześniej ich nie robiłam. W sumie, to gdyby nie promocja w markecie na blaszkę do ich pieczenia, świat muffin dalej pozostałby przeze mnie nie odkryty 🙂

Przepis na te mufinki znalazłam na blogu “Przy dużym stole” . Przyznam się szczerze, że ten przepis był moim pierwszym i jak się okazało, nie ostatnim przepisem na te małe, smaczne babeczki.

Składniki suche:

(Składniki na 12 sztuk)

Składniki mokre:

Opcjonalnie:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200˚C (grzałka góra-dół). Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej – mokre.
Następnie przelać płynne składniki do suchych, wszystko krótko wymieszać łyżką. Grudki w muffinkowym cieście są mile widziane.
Pamiętać należy, aby ciasta na muffinki nie mieszać zbyt energicznie, nie wskazane jest również używanie miksera. Zbyt dokładnie ubicie ciasta spowoduje, że muffinki wyjdą twarde i suche.
Napełnić papilotki ciastem. Ważne jest, aby napełnić je do 3/4 wysokości. W przeciwnym wypadku muffinki wyleją się z foremek.
Do każdej włożyć kostkę białej czekolady.
Włożyć muffinki do nagrzanego do 200˚C piekarnika. Po paru minutach obniżyć temperaturę do 180˚C. Piec około 15-20 minut.

Exit mobile version