Łatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir, maślanka lub zsiadłe mleko – świetne orzeźwienie. Polecam!
Składniki:
(2 porcje)
- 500 g młodych ziemniaczków
- 4 jaja
- 400 ml – 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
- garść kiełków brokuła
- sól
- łyżeczka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- łyżka posiekanego koperku
- odrobina masła
Przygotowanie:
Młode ziemniaczki nie wymagają obierania. Wystarczy je dobrze wyszorować i oskrobać i umyć.
Pokroić w kawałki, wrzucić do osolonej wrzącej wody. Gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut (lub dłużej jeśli są grubiej pokrojone).
Usmażyć perfekcyjne jajko sadzone:
Pod koniec gotowania ziemniaków rozgrzać patelnię. Wlać łyżeczkę oleju, rozprowadzić pędzelkiem po patelni i na gorący tłuszcz wbić jaja. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie jajka powinny mieć białko ścięte na górze, a żółtko płynne w środku (przytrzymać dłużej, jeśli białko byłoby jeszcze surowe).
Ziemniaczki odcedzić, wyłożyć na talerze, pomiędzy włożyć cieniutkie płatki masła, pospać koperkiem.
Jaja sadzone położyć obok ziemniaków, posypać umytymi kiełkami brokuła. Posolić.
Podawać z zimnym kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.