Młoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki. Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania.
W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki natki pietruszki i koperku. Wszystko udusić do miękkości. Po około 15 minutach mamy gotową młodą duszoną kapustę, czekającą na zjedzenie 🙂
Młoda kapusta duszona z koperkiem
Idealny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie: młoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki. Proste i smaczne danie z młodą kapustą.
Składniki młodej kapusty duszonej:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego lub oleju rzepakowego w diecie wegańskiej)
- 1/3 szklanki ulubionego białego wytrawnego wina
- 1.5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie młodej kapusty duszonej:
- Z młodej kapusty oszczędnie usunąć zewnętrzne liście. Pokroić na kawałki i poszatkować (malakserem, na mandolinie lub nożem).
- 1 główka młodej kapusty
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym, szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę. Szklić bez rumienienia.
- 1 cebula
- 2 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego lub oleju rzepakowego)
- Czosnek utrzeć czubkiem noża z odrobiną soli. Dodać do cebuli. Smażyć wszystko 2 minuty (czosnek straci swój surowy posmak).
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- Dodać poszatkowaną kapustę, dwie szczypty soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.
- Wlać wino, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować już bez przykrycia 10-15 minut, aż cały płyn odparuje, a kapusta będzie miękka.
- 1/3 szklanki ulubionego białego wytrawnego wina
- 1.5 łyżki przecieru pomidorowego
- Dodać posiekane zioła, przyprawić solą (najpierw spróbuj czy potrzeba) i świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszać. Młodą kapustę duszoną podawać na ciepło lub zimno ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do dań obiadowych.
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
W sumie to wygląda już prawie jak bigos. Przez który składnik jest taka ciemna?