Mleko migdałowe błyskawiczne przygotowane z płatków migdałowych. Idealny przepis, gdy nagle potrzebujemy szklanki mleka roślinnego, a nie mamy czasu na nocne namaczanie całych migdałów, które potem trzeba obierać. W tym przepisie namaczamy płatki migdałów w ciepłej wodzie tylko przez 15 minut. Następnie całość razem z wodą miksujemy, przeciskamy przez gazę (ja używam pieluszki tetrowej) i doprawiamy wedle uznania. Wypijamy od razu lub przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
Składniki mleka migdałowego:
(1 szklanka mleka)
- 40 g płatków migdałów
- 1 szklanka przegotowanej wody
- szczypta soli waniliowej
- ksylitol do smaku lub syrop z agawy
Przygotowanie mleka migdałowego:
Jak zrobić błyskawiczne mleko migdałowe?
Płatki migdałów namoczyć w ciepłej wodzie (woda o temperaturze naszego ciała) przez 15 minut.
Płatki migdałów wraz z wodą zmiksować blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mleko migdałowe przelać przez gazę, dokładnie wyciskając.
(Odciśniętego miąższu nie wyrzucać. Można wykorzystać np. do upieczenia ciasteczek lub jako farsz do naleśników – dodajemy ksylitol lub syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii i kilka łyżek mleka roślinnego lub jogurt/ricottę, skórkę z cytryny/pomarańczy i odrobinę soku.)
Gotowe mleko migdałowe przelać do szklanki, doprawić do smaku wedle uznania ksylitolem lub syropem z agawy i szczyptą domowej soli waniliowej (mleko migdałowe najlepiej doprawić bezpośrednim przed spożyciem).