Mizeria, czyli sałatka z zielonych ogórków ze śmietaną i koperkiem. Prosta, smaczna, idealna do dań obiadowych z mięsem lub z warzywami. Świetna surówka na lato w sezonie na świeże ogórki.
Mizeria
Mizeria - sałatka z ogórków ze śmietaną i koperkiem. Prosta, smaczna, idealna do dań obiadowych z mięsem lub z warzywami. Przepis na mizerię.
Mizeria - Składniki:
- 500 g ogórków zielonych, gruntowych
- 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
- 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- odrobina soku z cytryny
- szczypta soli, cukru, świeżo mielonego czarnego pierzu
Mizeria - Przygotowanie:
- Zielone ogórki umyć, obrać, odkroić końcówki. Zetrzeć na plasterki przy użyciu tarki lub mandoliny. Przełożyć do miski. Oprószyć sporą szczyptą soli. Wymieszać ręką. Odstawić na 15-20 minut, aż ogórki puszczą wodę.
- Odlać wodę z ogórków, odcisnąć resztę wody (niezbyt dokładnie, bo mizeria wyjdzie sucha). Dodać śmietanę, koperek, szczyptę cukru i odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby dosolić. Można przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
© 2025 Moja Delicja