Site icon Moja Delicja

Maślankowe muffiny z jabłkiem

Maślankowe muffiny z jabłkiem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Mój Mąż powiedział, że to najlepsze mufiinki jakie do tej pory jadł. A robiłam już ich trochę 🙂 Muszę przyznać, że mi też najbardziej smakują. Smak jabłek i cynamonu jest tutaj wyjątkowo intensywny. Muffinki są bardzo wilgotne i delikatne. Przepis pochodzi z książki “Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”.
Polecam wszystkim wielbicielom muffinek 🙂

Składniki (na 12 muffinek):

składniki suche:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 210 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

składniki mokre:

  • 100 g masła stopionego i wystudzonego
  • 1 jajo
  • 250 g maślanki (ja używam kefiru)
  • 2 małe jabłka

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200˚C. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Jabłka myć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, drobno pokroić. Posypać 1 łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami cukru.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej – mokre.
Następnie przelać płynne składniki do suchych, wszystko krótko wymieszać łyżką.
Dodać pokrojone jabłka, lekko wymieszać.
Ciasto będzie dość gęste.

Napełnić papilotki ciastem. Muffinki powinno się napełniać do 3/4 wysokości papilotek, żeby się nie rozlewały na boki, ale akurat w tym przepisie tego nie przestrzegam. Ciasto jest bowiem tak gęste, że pomimo pełnego napełnienia, muffinki nie wylewają się z foremek.

Włożyć muffinki do nagrzanego do 200˚C piekarnika. Po paru minutach obniżyć temperaturę do 180˚C. Piec około 18 minut.

Wartość odżywcza:
(podana w książce)

  • 353 kcal
  • 4 g białka,
  • 20 g tłuszczu
  • 39 g węglowodanów

 

Exit mobile version