Site icon Moja Delicja

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Uwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu 🙂
Wystarczy usmażyć szpinak na odrobinie masła – maksymalnie przez 1 minutę, potem podsmażyć pomidorki i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na końcu posypujemy ulubionym serem. Można użyć dodatkowo przyprawy do makaronu, jeśli taką macie. Ja nie miałam, wiec zrobiłam bez.
Danie na podstawie przepisu Michela Morana.

Składniki:

(2 porcje)

 

Przygotowanie:

Wstawić wodę na makaron (duży garnek, dużo wody).
Rozgrzać patelnię, dodać masło. Gdy się rozpuści wrzucić osuszony szpinak.
Smażyć krótko – około minuty, może ciut dłużej. Do momentu, gdy szpinak straci swoją objętość.
Posolić, popieprzyć. Przełożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę (lub mniej) oliwy. Po chwili wrzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki, przyprawić solą i pieprzem.
Również smażyć krótko, tak około 30-60 sekund. Chodzi tylko o to, aby nie były surowe, ale nie rozpadły się i utrzymały swój kształt.
Przełożyć na sitko ze szpinakiem.

Do gotującej, osolonej wody włożyć makaron i gotować wg instrukcji na opakowaniu – al dente (mój gotował się 3 minuty 🙂 )
Odcedzić. Przełożyć do garnka, w którym się gotował.
Dodać szpinak i pomidorki, skropić oliwą i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerze.
Posypać startym serem. Od razu podawać.

 

Exit mobile version