Kiedy w jednej z książek Gordona Ramsay’a “Ultimate FIT Food” zobaczyłam przepis na “Sałatkę z grillowanym łososiem, grzybami i soczewicą” pomyślałam: “będzie zdrowo, lekko ale czy smacznie?”.
Większość przepisów Gordona to są smakowe hity, ale jakoś soczewica z grzybami do mnie nie przemawiała. A ponieważ miałam akurat świeże filety z łososia oraz pieczarki, postanowiłam, że spróbuję i zainspiruję się tym przepisem.
Niestety nie miałam ani pieczarek Portobello, ani ciemnozielonej francuskiej soczewicy du Puy (która zachowuje swój kształt po ugotowaniu) więc użyłam naszych małych, białych pieczarek i czerwonej soczewicy, a zamiast grillowanego łososia podałam usmażonego na patelni.
W ten o to sposób powstało dzisiejsze danie, czyli “Łosoś z soczewicą i pieczarkami“. Oczywiście czerwona soczewica rozpadła się po ugotowaniu i danie nie wyglądało tak okazale jak z soczewicą Puy, ale wyszło bardzo smacznie. Szczególnie ważny jest dressing, który częściowo dodawany jest do podsmażanych pieczarek, wymieszanych z ugotowaną soczewicą oraz usmażenie łososia tak, aby pozostał soczysty i wilgotny w środku.
Łosoś z soczewicą i pieczarkami
Łosoś z soczewicą i pieczarkami. Sałatka z gotowanej czerwonej soczewicy, wymieszanej z podsmażonymi pieczarkami, tyminakiem i dressingiem podana z łososiem
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oliwy
- 500 g pieczarek
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej rukoli
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 3 w miarę równe kawałki z łososia ze skórą (po ok. 150 g)
Składniki dressingu:
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Łosoś z soczewicą i pieczarkami - Przygotowanie:
- Przygotować dressing: w słoiczku wymieszać wszystkie składniki dressingu wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Odstawić.
- Soczewicę opłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie, zalać świeżą, dodać listek laurowy i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- Pieczarki oczyścić, przekroić na ćwiartki. Nieprzywierającą patelnię z grubym dnem rozgrzać, wlać łyżkę oliwy, wrzucić pieczarki, dodać szczyptę soli i listki tymianku. Smażyć przez 5-6 minut, aż pieczarki zmiękną i się skarmelizują. Dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać odsączoną soczewicę. Przyprawić solą. Wymieszać. Wlać połowę dressingu i znów wymieszać.
- W między czasie drugą nieprzywierającą patelnię z grubym dnem rozgrzać, wlać łyżkę oliwy. Ułożyć kawałki łososia skórą do dołu. Oprószyć solą. Smażyć 6-8 minut skórą do dołu - na ostatnie 1-2 minuty obrócić na drugą stronę i krótko dosmażyć (przy obracaniu łososia szczypcami ułożyć najpierw na jednym boku łososia na kilka sekund potem na drugi bok, i dopiero przewrócić na drugą stronę). Łosoś ma być soczysty i lekko różowy w środku. Zdjąć z patelni.
- Bezpośrednio przed wydaniem dania wmieszać do soczewicy garść rukoli. Następnie rozłożyć porcje na talerzach, ułożyć kawałki łososia i polać resztą dressingu.