Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne owoce – świeże lub suszone.
Ja tym razem postanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową)
- 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- 180 g śmietany 18%
- 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie)
- odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół).
W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę).
Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę brzoskwini.
Wymieszać rękoma, a następnie zagnieść lekko ciasto, do połączenia składników.
Przełożyć na delikatnie podsypaną mąką blachę do pieczenia, wyłożoną papierem.
Uformować spłaszczony okrąg o wysokości ok. 2 cm.
Szklanką powycinać mniejsze okrągłe kształty.
Poukładać cząstki pozostałej połówki brzoskwini.
Posmarować mlekiem.
Włożyć do nagrzanego pieca i piec około 15 minut na złoty kolor.
Ciepłe sconsy studzić na kratce.
Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem śmietankowym lub karmelizowanymi owocami.