L

Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami
Dodaj do Ulubionych

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne owoce – świeże lub suszone.
Ja tym razem postanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową)
  • 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie)
  • odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół).
W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę).
Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę brzoskwini.
Wymieszać rękoma, a następnie zagnieść lekko ciasto, do połączenia składników.
Przełożyć na delikatnie podsypaną mąką blachę do pieczenia, wyłożoną papierem.
Uformować spłaszczony okrąg o wysokości ok. 2 cm.
Szklanką powycinać mniejsze okrągłe kształty.
Poukładać cząstki pozostałej połówki brzoskwini.
Posmarować mlekiem.

Włożyć do nagrzanego pieca i piec około 15 minut na złoty kolor.
Ciepłe sconsy studzić na kratce.
Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem śmietankowym lub karmelizowanymi owocami.

 

Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *