Tajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a, i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe.
Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Kolendra pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali, ma działanie bakteriobójcze (pomaga zwalczyć nawet tak groźne bakterie, jak salmonella czy E.Coli), obniża poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia ¹. Pamiętać tylko należy, że przy długotrwałym stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację.
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem.
Curry laksa z kurczakiem – Składniki:
(6 porcji)
- 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny)
- 1 łyżka nasion kolendry
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 pędy trawy cytrynowej
- skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek
- garść świeżej kolendry
- 2-3 zielone dymki
- 300 g makaronu ryżowego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Curry laksa z kurczakiem – Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka. Wsypać nasiona kolendry, dodać obrany imbir pokrojony w plasterki, zmiażdżone trzonkiem noża pędy trawy cytrynowej, skórkę startą z limonki oraz szczyptę soli. Zalać wszystko zimno wodą, tylko tak, aby wszystko przykryła. Zagotować.
- 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny)
- 1 łyżka nasion kolendry
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 pędy trawy cytrynowej
- skórka z limonki, sparzonej i wyszorowanej
- sól morska
- Zmniejszyć gaz do minimum i gotować do miękkości kurczaka (aż mięso zacznie odchodzić od kości) – ok. 1 godziny.
- Ugotowanego kurczaka ostrożnie przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą.
- Bulion ostudzić , zebrać tłuszcz z wierzchu (jeśli nie macie czasu, odstawcie na 10 minut i zbierzcie tłuszcz) i przecedzić do czystego garnka. Mięso obrać z kości i porwać na kawałki. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- 300 g makaronu ryżowego
- Bulion zagotować, dodać sos rybny, sos sojowy, mleko kokosowe, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chilli oraz łodyżki świeżej kolendry (listki zachować).
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek
- garść świeżej kolendry
- Gotować przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać mięso z kurczaka i gotować jeszcze z 5 minut, celem zagrzania mięsa. Następnie dodać posiekaną cebulkę dymkę i sok z limonki (ilość soku dopasować do własnych upodobań)
- 2-3 zielone dymki
- sok z 1 limonki
- Makaron rozłożyć pomiędzy 6 talerzy. Łyżką cedzakową nałożyć mięso wraz z warzywami. Bulion doprawić solą i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu, a następnie rozlać do talerzy. Posypać listkami świeżej kolendry.
źródło: BBC Good Food