Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem to popularne na świecie danie kuchni włoskiej. Saltimbocca to w wolnym tłumaczeniu „hop do buzi” lub “wskoczyć do ust” 🙂 Jest to bardzo proste i szybkie danie, jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.
Tradycyjnie Saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny, choć obecnie często pojawia się wersja z drobiem. Cechą charakterystyczną jest bardzo cienki filet (im cieniej tym lepiej) przykryty plastrami szynki parmeńskiej i listkami świeżej szałwii. Szałwia nadaje charakterystycznego aromatu, dlatego nie ma możliwości, aby zastąpić ją innym ziołem. Całość polewana jest sosem na bazie białego, wytrawnego wina, który przygotujecie dosłownie w 30 sekund 🙂
Saltimbocca alla Romana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości można wyczarować pyszne i szybkie danie. Kurczaka Saltimbocca można podawać jako danie główne bez dodatków (wówczas proponuję dwa kawałki na osobę) lub z dodatkami typu ziemniaczki z wody i sałatka (wówczas wystarczy 1 kawałek na porcję).
Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem
Saltimbocca alla Romana z kurczakiem. Kurczak Saltimbocca. Filety z kurczaka smażone z szynką parmeńską i szałwią polane sosem z białego wina. Proste, szybkie, efektowne i pyszne danie kuchni włoskiej.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 listków szałwii
- 1 łyżka oliwy
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 50 ml białego, ulubionego wytrawnego wina
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż najdłuższego boku na pół (otrzymasz w sumie 4 filety). Każdego owiń w folię i przy pomocy tłuczka (o gładkiej powierzchni) lub wałka rozbij na cienki filet o grubości ok. 5 mm.
- Przypraw pieprzem z obydwu stron. Na jednej stronie każdego filetu ułóż po dwa plastry szynki parmeńskiej. Na środku ułóż po dwa listki szałwii i przypnij wykałaczką.
- Stronę filetu bez szynki i szałwii przypraw solą (szynka jest słona, dlatego nie solimy od jej strony).
- Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię. Wlej oliwę. Ułóż piersi z kurczaka i smaż po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przełóż na talerze i pozwól chwilę odpocząć.
- Na patelnię po smażeniu piersi wlej wino, zeskrob wszystkie smaki i odparuj krótko alkohol. Powstałym sosem polej usmażonego kurczaka z szynką i szałwią. Podawaj jako samodzielne danie lub z dowolnymi dodatkami.