Site icon Moja Delicja

Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Uwielbiam Nigellę. Chyba nie ja jedna 🙂 Przepis na “Krwiste ziemniaki” pojawił się w jednym odcinków “Nigella ucztuje” zatytułowanym “Zabawne potrawy”.
“Krwiste ziemniaki”, to pieczone ziemniaki nadziewane mozzarellą. Były podawane razem z chrupkim kurczakiem.
Bardzo spodobała mi się propozycja takiego obiadu, dlatego już na drugi dzień musiałam takowy przygotować 🙂
Potrawa ta należy do łatwych, ale nie do szybkich dań, choć największą robotę wykonuje za nas piekarnik.
Ziemniaki w ten sposób podane, bardzo nam smakowały. Farsz ziemniaczano-mozzarellowy jest pyszny.
Niestety pieczone łupinki zjadł tylko mój Mąż 🙂 Następnym razem, a na pewno nastąpi to niebawem, użyję odmiany o jasnej skórce. Te co miałam, były ciemne (nawet po dokładnym umyciu) i miały grubą łupinkę.

Składniki na 2 porcje:

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wyszorować. Nie obierać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę.

Upieczone ziemniaki ostudzić, następnie przekroić na pół i wydrążyć środki, tworząc ziemniaczane łódeczki.

Środki wymieszać z pokrojoną na kawałki mozzarellą. Dodać ok. 2-3 łyżki ketchupu. Wszystko razem delikatnie ugnieść ubijakiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.

Łódeczki ziemniaczane nadziać farszem, polać ketchupem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220st przez 15-20 minut. Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić.

Podawać gorące. Ja podałam je razem z “Pieczonymi nugetsami w marynacie jogurtowej” i sałatką.

Smacznego!

Exit mobile version