Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym, udekorowana świeżym koperkiem. Masło chrzanowe to zmiksowane do białości masło z koglem-moglem na miodzie (u mnie syrop z agawy) i chrzanem. Bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować miękkie masło, dodać żółtko, miód i wszystko ubić. Na końcu wmieszać chrzan ze słoiczka.
Tak przygotowanym masłem chrzanowym smarujemy świeże, chrupiące bułki, rozkładamy kawałki wędzonego pstrąga (którego wcześniej podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem) i posypujemy świeżym koperkiem.
Wędzone pstrągi, w porównaniu do wędzonej makreli są chudymi rybami i dlatego gruba warstwa masła chrzanowego idealnie do nich pasuje. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego jeśli spróbujemy samej tłustej, wędzonej makreli oraz chudego, wędzonego pstrąga – bardziej posmakuje nam makrela. Ale pstrąg w połączeniu z takim masełkiem nie ma sobie równych! Polecam!
Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym
Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym - Składniki:
- 100 g masła 82% w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko jaja sparzonego wrzątkiem
- 1 łyżeczka płynnego miodu (dałam syrop z agawy)
- 2 łyżeczki chrzanu + do dekoracji
- świeżo mielony czarny pieprz
- koperek
- 1 pstrąg wędzony na ciepło
- 2 bułki wiejskie
Przygotowanie kanapki z wędzonym pstrągiem:
- Wędzonego pstrąga ułożyć na patelni, przykryć i na małym ogniu podgrzewać parę minut. Obrócić i powtórzyć to samo z drugiej strony.
- Miękkie masło miksować przez kilka minut, aż zbieleje. Dodać żółtko, miód (lub syrop z agawy) i ubijać mikserem kilka kolejnych minut. Na koniec wrzucić chrzan i krótko zmiksować do połączenia składników.
- Bułki przeciąć, każdą połówkę posmarować masłem z koglem-moglem i chrzanem. Ułożyć kawałki pstrąga bez ości. Na pstrągu dodać parę kleksów dodatkowego chrzanu. Kanapki udekorować świeżym koperkiem. Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.