Site icon Moja Delicja

Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Nasza ulubiona kanapka. Połączenie łososia z cytrynką, duszonym porem z dodatkiem chrzanu, serkiem ze szczypiorkiem, pistacjami jest po prostu wyśmienite. A to wszystko na ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem 🙂 Przepis Pascala z Kuchni Lidla.

Składniki:

(4 porcje)

 

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym ogniu do momentu, gdy pory lekko opadną (zmniejszy się ich objętość).
Przyprawić pieprzem, wymieszać i jak tylko pory zaczną nabierać złotego koloru, zmniejszyć ogień i chwilę podusić.
Następnie dodać śmietanę. Zwiększyć ogień, żeby odparować nadmiar płynu.
Przełożyć do miski, dodać chrzan. Wymieszać.

Pistacje posiekać lub zmiażdżyć lekko w moździerzu.

Cytrynę sparzyć, wyszorować. Odciąć końce na płasko, a następnie obrać (cytrynę postawić na odciętym, płaskim końcu i obierać nożem od góry do dołu, pozbywając się skóry wraz z białą błonką).
Wyciąć segmenty spomiędzy białych błonek. Wypestkować każdy segment i pokroić na mniejsze kawałki.

Bułki przekroić. Spód każdej posmarować serkiem. Nałożyć por, a na nim kawałki cytryny.
Ułożyć kawałki łososia.
Posypać cebulką i posiekanymi pistacjami.
Przykryć drugą połówką bułki.

 

Exit mobile version