Truskawkowy szał trwa. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami bez miksera i nie macie maślanki, aby skorzystać z tego przepisu, zróbcie Jogurtowe ciasto z truskawkami. Jest równie pyszne, ale bardziej delikatne w swojej konsystencji.
Ja korzystam z obydwu przepisów w zależności od zawartości mojej lodówki. Zarówno jeden, jak i drugi przepis na ciasto z truskawkami jest świetny i obydwa uwielbiam za swoją prostotę, szybkość no i ten fenomenalny smak. Polecam wszystkim!
Jogurtowe ciasto z truskawkami – bez miksera
Proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu Jogurtowe ciasto z truskawkami, które zrobicie bez miksera. Bardzo delikatne w smaku ciasto truskawkowe z jogurtem.
Składniki jogurtowego ciasta z truskawkami:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego bez cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jaja
- sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 350 g truskawek
Przygotowanie jogurtowego ciasta z truskawkami:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go na zewnątrz pod odpinaną obręczą. Boki wysmarować masłem lub olejem.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki a następnie na pół w poprzek.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Do drugiej miski wlać jogurt naturalny, mleko, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego bez cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- sok i skórka starta z całej cytryny
- 1 szklanka cukru
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Rozłożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
© 2024 Moja Delicja