Jajka faszerowane z łososiem, chrzanem, koperkiem i kaparami. Farsz przygotowuję z żółtek, które rozgniatam widelcem i mieszam z jogurtem naturalnym, chrzanem ze słoiczka i siekanym koperkiem.
Ponieważ moje “Jajka faszerowane z łososiem” podaję w formie koreczków, specjalnie do farszu dodaję jogurt naturalny, a nie ciężki majonez. Dzięki temu zjedzenie takiego koreczka, nie zapycha nas i zostawia miejsce na inne przekąski 🙂
Kluczowe jest jednak dodanie kaparów, które podbiją smak i razem z chrzanem ukryją kwaśny posmak jogurtu naturalnego. Dlatego ich nie pomijajcie – bez względu na to, czy je lubicie czy nie. Kaparów nie dodaję jednak do farszu. Chowam po 2 sztuki bezpośrednio pod łososiem 🙂
Jajka faszerowane z łososiem polecam nie tylko na święta Wielkiej Nocy, ale również na wszelkie imprezy, w tym na domowego Sylwestra.
Jajka faszerowane z łososiem
Przepis na Jajka faszerowane z łososiem. Jaja z łososiem, chrzanem, koperkiem i kaparami. Koreczki z jajek.
Jajka faszerowane z łososiem - Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka siekanego koperku + gałązki do dekoracji
- słoiczek malutkich kaparów
- 1 op. łososia wędzonego
Jajka faszerowane z łososiem - Przygotowanie:
- Ugotowane i ostudzone jajka obrać. Przekroić na równe połówki. Wydrążyć żółtka delikatnie łyżeczką (uważać, aby nie uszkodzić białka). Białka ułożyć na półmisku, a żółtka przełożyć do miseczki.
- Rozgnieść żółtka dobrze widelcem, a następnie wymieszać z jogurtem, musztardą Dijon, chrzanem i koperkiem. Przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Przełożyć farsz do małego rękawa cukierniczego i wyciskać farsz do każdej połówki białka. Jeśli nie masz rękawa, użyj łyżeczki.
- Na środku farszu ułożyć po 2 małe kapary. Przykryć kawałkiem łososia wędzonego, wbitego w jajko razem z gałązką koperku. Można posypać świeżo tartym chrzanem.
- Jajka faszerowane z łososiem podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 24 godzin.