Site icon Moja Delicja

Jagodowe green smoothie z jarmużem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Green smoothie w kolorze jagodowym? Dlaczego nie 🙂 Określenie “green smoothie” dotyczy głównie koktajli, które w swoim składzie mają zielone warzywa lub zioła bogate w chlorofil, nadający charakterystyczny zielony kolor. Jeśli do takiego zielonego koktajlu dodamy garść jagód, to nasz green smoothie nie będzie już w kolorze “green”, ale wciąż będzie miał właściwości pochodzące z zielonych warzyw.

Jagodowe smoothie z jarmużem, bananem i sokiem pomarańczowym, to kolejne smoothie pełne zdrowia, zawierające tzw. superfoods, czyli żywność wyjątkowo bogatą w składniki odżywcze.

Do grupy superfoods zaliczany jest jarmuż oraz jagody (tzw. borówka czarna), mające liczne właściwości lecznicze. Borówki obniżają poziom cukru i cholesterolu, są bogate w przeciwutleniacze, więc hamują procesy starzenia. Zalecane są w diecie przeciwnowotworowej, działają przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, antyoksydacyjnie oraz działają wspomagająco w procesach widzenia.

Składniki jagodowego green smoothie z jarmużem:

(2 porcje)

 

Przygotowanie jagodowego green smoothie z jarmużem:

  1. Jagody przebrać, umyć, odsączyć na sicie. Przełożyć do blendera razem z umytym jarmużem, kawałkami banana. Dodać sok z pomarańczy i sok z cytryny.
    • 100 g jagód
    • 2 garście jarmużu (60 g)
    • 1 banan
    • 150 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
  2. Zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać więcej soku z pomarańczy.
  3. Jagodowe smoothie z jarmużem przelać do szklanek. Od razu podawać. Można przechować w lodówce do 24 godzin.

 

Exit mobile version