Chrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami, jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów.
Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “Szybką granolę z patelni“, “Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem“, “Granolę z chia, dynią i siemieniem lnianym“.
Granola migdałowa z sezamem
Składniki suche:
- 350 g płatków owsianych górskich (ok. 3 szklanki)
- 180 g migdałów łuskanych (ok. 1 szklanka)
- 50 g sezamu (ok. 1/3 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Składniki mokre:
- 50 g oleju roślinnego (używam rzepakowego) (ok. 1/4 szklanki)
- 70 g masła migdałowego (ok. 1/3 szklanki)
- 120 g płynnego miodu naturalnego - wielokwiatowy lub lipowy (ok. 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 150°C termoobieg.
- W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, migdały, sezam, cynamon i szczyptę soli.
- W dużym kubku/misce wymieszać olej, masło migdałowe, płynny miód i ekstrakt waniliowy. Wylać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie.
- Granolę równomiernie rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 19 minut na złoto, mieszając 2 razy w trakcie pieczenia (ja mieszam po pierwszych 7 minutach i potem po 14 min.). Granola po upieczeniu będzie miękka. W miarę studzenia będzie robić się krucha i chrupiąca.
- Upieczoną "Granolę migdałową z sezamem" ostudzić i dopiero przełożyć do słoika.
© 2024 Moja Delicja