Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem.
Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym aromatem smak gofrów. Zamiana sera cheddar na inny obniża o kilka punktów smak samego gofra i sprawia, że rodzinka podejrzliwym okiem zaczyna się przyglądać daniu.
Padają wówczas pytania, czy oby napewno to są te same gofry, którymi się zajadają w przeszłości, czy też coś innego 🙂 Te, znikają bowiem z talerza pomimo “pełnych brzuszków” 🙂 I to zarówno same, jak i z dodatkami.
Jeśli interesuje Was przepis na gofry na słodko to polecam “Najlepszy przepis na gofry + kilka słów o tym, jak wybrać dobrą gofrownicę“.
Po inne przepisy na “Placki, Naleśniki, Gofry” zapraszam tutaj.
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem
Gofry wytrawne z wędzonym łososiem i bitą śmietaną z chrzanem, posypane koperkiem, cebulką dymką i świeżo mielonym pieprzem. Przepis na gofry na słono.
Składniki na gofry:
- 50 g masła + 5 łyżek oleju
- 2 jaja L
- ~225 g (1.5 szklanki) mąki pszennej tortowej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 225 ml mleka (~1 szklanka)
- 60 g sera cheddar startego na grubych oczkach
- 1 jabłko starte na dużych oczkach
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeżo mielony czarny pieprz
Dodatki:
- 1/2 szklanki śmietnaki 30%
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 0.5 -1 płaskiej łyżeczki musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- plastry łososia wędzonego
- koperek, zielona dymka
Gofry wytrawne - Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta na gofry: Masło roztopić. Ostudzić. Wymieszać z olejem.
- Jaja ubić na puszystą masę (można ręczną trzepaczką). Przesiać mąkę z proszkiem. Dodać sól. Wlać mleko. Wymieszać tylko do połączenia.
- Wlać masło z olejem, starty ser, jabłko, tymianek. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ponownie krótko wymieszać. Odstawić na 15-30 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem wymieszać. Można dodać odrobinę mleka (ok. 1-2 łyżki), jeśli masa na gofry będzie zbyt gęsta.
- Pieczenie gofrów: Na dobrze rozgrzaną gofrownicę nakładać porcję ciasta na gofry wytrawne. Piec wg wskazówek z instrukcji używanego urządzenia.
- Upieczone gofry odkładać na kratkę (położone na talerz zaparują się od spodu i zmiękną). Podawać z dowolnymi dodatkami.
- Przygotować wytrawną bitą śmietanę z chrzanem: śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać chrzan i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na czas oczekiwania na gofry - schować do lodówki.
- Składanie gofrów: na upieczone gofry wytrawne ułożyć plasterki łososia, na to kleks z bitej śmietany chrzanowej. Posypać świeżym koperkim, posiekaną dymką i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gofry wytrawne najlepsze są na ciepło.