Site icon Moja Delicja

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Zdrowe frytki z piekarnika - frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem).

Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy grubsze będą surowe w środku. Czas pieczenia zależy od naszych upodobań. Jeśli wolimy chrupiące frytki należy piec odpowiednio dłużej (lub pokroić cieniej),  jeśli bardziej miękkie – krócej.

Istotne jest również to, aby frytki luźno leżały na blachach, “miały oddech” 🙂  i nie przylegały do siebie. Aby były chrupiące muszą pozbyć się wilgoci i wysuszyć, a w zatłoczonym towarzystwie będzie im trudno 🙂

Frytki z piekarnika sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jako danie samodzielne na obiad czy kolację, lub jako forma przystawki czy przekąski w większym gronie.

Frytki z piekarnika
Exit mobile version