Aby przygotować Makaron z Fetą (Feta Pasta) wystarczy poukładać w naczyniu do zapiekania pomidorki koktajlowe, oryginalny ser feta w całości, ząbki czosnku, posypać suszonymi ziołami i polać oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut. Następnie wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Ponieważ “Feta pasta”, czyli “Makaron z Fetą” to danie z małej ilości składników, muszą być jak najlepszej jakości. Dodatkowo polecam piec pomidorki razem z gałązkami, które mają mnóstwo smaku i aromatu (podobnie jak łupiny z czosnku), a który będzie się uwalniał podczas pieczenia. Co prawda poźniej jest trochę zabawy, aby gałązki usunąć a czosnek wycisnąć, ale warto poświęcić temu chwilę ? Należy tylko uważać, aby się nie poparzyć. Oczywiście można poczekać, aż upieczone składniki lekko ostygną, ale wówczas sos będzie trzeba podgrzać, gdyż szybko ostygnie.
Pamiętać również należy, aby tak zacząć gotować makaron, aby od razu gorący po odcedzeniu trafił do wymieszanego sosu.
Po inne przepisy na Makarony zapraszam tutaj.
Feta Pasta – Makaron z fetą- Zobacz jak przygotować:
Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami
Feta Pasta, czyli Makaron z fetą. Przepis na Makaron z pieczoną fetą. Pieczona feta z pomidorkami i ziołami. Przepis na sos z pieczonej fety.
Feta Pasta - Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych z gałązką
- 1 mała główka czosnku
- 200 g oryginalnej greckiej Fety
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 250 g makaronu świderki
- oliwa, sól, płatki chilli, świeża bazylia
Feta Pasta - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
- Do naczynia do zapiekania (u mnie forma ceramiczna) włożyć umyte pomidorki wraz z gałązkami (mają dużo smaku), pośrodku umieścić ser feta, porozkładać nieobrane ząbki czosnku, ale lekko zgniecione dłonią (jak skorupka lekko się otworzy, po upieczeniu będzie łatwiej wycisnąć).
- Skropić hojnie oliwą, oprószyć suszonym oregano i tymiankiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut. Pomidory i czosnek mają być miękkie.
- Pod koniec pieczenia dania "Feta Pasta" ugotować makaron w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zachować ok. 150 ml.
- Z upieczonych pomidorków usunąć gałązki, czosnek wycisnąć z łupin (uważać, aby się nie poparzyć), rozgnieść wszystko praską do ziemniaków, wymieszać z 50 ml gorącej wody z gotowania makaronu.
- Wrzucić odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby wlać resztę wody z gotowania makaronu.
- "Feta Pasta" najlepiej smakuje ze świeżą bazylią, oprószona płatkami chilli i skropiona oliwą przed samym podaniem.