D

Domowy Ketchup pikantny

Dodaj do Ulubionych

W zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro, łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią, również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam w wersji pikantnej, a dzięki przetworom pomidorowym dla dzieci miałam bazę do przygotowywania SZYBKICH obiadków dla mojej córci. Pamiętam, że narobiliśmy się bardzo, ale korzystając potem z tych cudeniek, wiedzieliśmy że było warto poświęcić ten jeden dzień w roku, aby potem przez cały rok czerpać z tego pyszne i zdrowe korzyści.

Miesiąc temu wykończyliśmy ostatni słoiczek pochodzący z naszych zeszłorocznych pomidorowych poczynań i bez wahania podjęłam decyzję, że w tym roku musimy to koniecznie powtórzyć. Nie żebym nie miała co robić 🙂 Wręcz przeciwnie. Ja non stop cierpię na notoryczny brak czasu, a takie zdrowe gotowce są idealnym rozwiązaniem dla mnie. Wystarczy np. ugotować makaron i wymieszać z zawartością któregoś słoiczka, posypać parmezanem i mamy pyszny i szybki obiadek lub kolację. Jeśli mamy kilka minut więcej możemy dodać mięsko i mamy wersję bardziej “męską”.

Wspomniane przetwory są również świetną bazą do szybkich kanapek. Ja wprost uwielbiam wersję z kozim serem 🙂 Dzięki takim przetworom, w zimie mogliśmy rozkoszować się smakiem prawdziwych pomidorów, których próżno szukać w tym okresie (zimowe pomidory są po prostu bez smaku – przez to, że jeszcze zielone często przemierzają tysiące kilometrów w zamknięciu i bez słońca, żeby trafić na nasze sklepowe stoiska, no i im dłuższą drogę musi żywność przebyć, tym bardziej musi być “zabezpieczona” szkodliwymi dla nas substancjami – unikajmy zatem takich).

Dzisiaj podaję Wam przepis na Domowy Ketchup pikantny. Z otrzymanych składników otrzymacie około 1 litra przecieru.

Składniki:

(na około 1 litr ketchupu)

  • 2 kg pomidorów podłużnych (np. Limy)
  • 170 g cebulI (2 nieduże sztuki)
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego 6%
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 2,5 płaskich łyżek musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku

 

Przygotowanie domowego ketchupu:

Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już po kilku sekundach od sparzenia wrzątkiem. Czasem trzeba je potrzymać we wrzątku dłużej – nawet 1 minutę).

Obrane pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć szypułki oraz gniazda nasienna. Wrzucić do dużego garnka. Postawić garnek na średnim ogniu.
Dodać od razu obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chilli pokrojoną na ćwiartki oraz obrany cały ząbek czosnku.
Wlać ocet i oliwę, dodać sól, cukier, musztardę. Wymieszać.

Gotować całość 13-15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok).

Zdjąć z ognia, przyprawić świeżo mielonym pieprzem (szczyptą) i całość zmiksować.
Ketchup postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut (ketchup będzie bulgotać i pryskać – warto go wtedy przykryć taką osłoną z sitkiem na patelnię zapobiegającą pryskaniu), lub do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

Gorący ketchup przekładać do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (patrz instrukcja poniżej).
Czystym ręcznikiem papierowym przecierać gwint słoika i dobrze dokręcać (ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu). A następnie dokonać pasteryzacji wg instrukcji podanej poniżej.

Wyparzanie słoików do przetworów:
Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół).
Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry i wstaw do nagrzanego pieca (aby słoiki nam nie popękały ciepłe słoiki wkładamy do nagrzanego, a zimne do zimnego pieca). Susz w gorącym piecu przez 20 minut.

Pasteryzacja przetworów w piekarniku:
Napełnione i ciepłe słoiki ułóż na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 100°C piekarnika (jeśli słoiki są zimne wówczas wkładamy do zimnego pieca i trzymamy 10 minut dłużej).
Pasteryzuj 20 minut.
Wyciągnij słoiki z przetworami na deskę, wyłożoną ściereczką kuchenną wieczkami do góry. Zostaw do ostygnięcia.
Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.)

 

 

 

Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory
Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory
Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory
Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz