Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna na ciepło, ale ze smakiem ją zjemy również zabraną do pracy lub szkoły. Smakosze rukoli mogą z powodzeniem zastąpić nią świeże listki szpinaku.
Składniki:
(4 porcje)
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g sera mozzarella w kulce
- garść świeżego szpinaku lub rukoli
- 4 łyżki ulubionej musztardy
- 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)
Przygotowanie:
Przygotować marynatę do kurczaka:
Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą papryką, rozmarynem i solą.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na pół.
Natrzeć marynatą i schować do lodówki na minimum 20 minut.
Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć piersi z kurczaka.
Grillować po kilka minut z obydwu stron na średnim ogniu. Zdjąć z patelni na talerz (można przykryć folią aluminiową na czas przypiekania bułek).
Przekrojone bułki ułożyć na rozgrzanej patelni (patelnia po smażeniu kurczaka) przecięciem do dołu. Podgrzewać na dużym ogniu do lekkiego zrumieniania. Przełożyć na talerze.
Każdy spód bułki posmarować musztardą. Ułożyć upieczoną pierś z kurczaka, dodać kilka listków szpinaku i po dwa plasterki sera mozzarella. Przykryć drugą połówką bułki.