Site icon Moja Delicja

Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale warto się w nie zaopatrzyć, ze względu na długi termin ważności.

Składniki:

(2 porcje)

 

Przygotowanie:

Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka ale nie przyrumieniona. Następnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku.

Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową.
Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić.
Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową.

Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym.
Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku.
Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym.

Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu.
Odcedź i przelej zimną wodą.
Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową).
Udekoruj świeżą kolendrą.

Exit mobile version