C

Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Dodaj do Ulubionych

Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale warto się w nie zaopatrzyć, ze względu na długi termin ważności.

Składniki:

(2 porcje)

  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1 mała cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 papryczka chilli bez ziaren, drobno pokrojona
  • 3 cm świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół
  • 1 liść kaffiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 500 ml bulionu warzywnego (w przypadku diety wege) lub drobiowego
  • 150 ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego)
  • sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 150 g makaronu ryżowego vermicelli
  • liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki)

 

Przygotowanie:

Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka ale nie przyrumieniona. Następnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku.

Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową.
Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić.
Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową.

Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym.
Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku.
Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym.

Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu.
Odcedź i przelej zimną wodą.
Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową).
Udekoruj świeżą kolendrą.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...