Site icon Moja Delicja

Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Crumble jabłkowe to szybki deser jabłkowy podawany na ciepło, bez użycia miksera. Możecie go nawet zrobić w obecności swoich gości. Przygotowanie deseru zajmie ok. 10 minut. Potem zostaje tylko 12-14 minut w nagrzanym piekarniku. 

Crumble jabłkowe to kolejny przepis Gordona Ramsay’a pochodzący z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam zrobić i spróbować.

Składniki:

 

Składniki posypki:

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200°C (grzałka góra-dół).

Rozgrzej na gazie naczynie przeznaczone do zapiekania. Upewnij się, czy można je nagrzewać na palniku kuchenki (ja użyłam patelni ze ściąganą rączką, jaką można używać w piekarniku).
Do rozgrzanego naczynia wsyp cukier. Podgrzewaj przez 5 minut, aż cukier się skarmelizuje (zrobi się płynny i brązowy).

Dodaj cynamon, ziarna wanilii i starte jabłka. Gotuj około 1-2 minut.
Wmieszaj jabłka w kawałkach, następnie dodaj suszoną żurawinę, skórkę i sok z cytryny.
Ściągnij na bok z ognia.

Przygotuj posypkę:
Umieść mąkę, cukier trzcinowy, masło i cynamon w misce.
Palcami rozrabiaj kawałki masła (mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki.
Dodaj musli, wymieszaj.

Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać.
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika.

Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni. Wyciągnij z pieca i podawaj na ciepło.

 

Zobacz jak Gordon Ramsay przygotowuje “Crumble jabłkowe”:

Exit mobile version