Crumble jabłkowe to szybki deser jabłkowy podawany na ciepło, bez użycia miksera. Możecie go nawet zrobić w obecności swoich gości. Przygotowanie deseru zajmie ok. 10 minut. Potem zostaje tylko 12-14 minut w nagrzanym piekarniku.
Crumble jabłkowe to kolejny przepis Gordona Ramsay’a pochodzący z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Polecam zrobić i spróbować.
Składniki:
- 6 jabłek nieobieranych – 3 jabłka starte na tarce o grubych oczkach, 3 pokrojone w kostkę
- szczypta cynamonu
- ziarna z 1 laski wanilii
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- skórka starta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
Składniki posypki:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego (demerara)
- 50 g masła schłodzonego
- 4 łyżki ulubionego musli (najlepiej z orzechami)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200°C (grzałka góra-dół).
Rozgrzej na gazie naczynie przeznaczone do zapiekania. Upewnij się, czy można je nagrzewać na palniku kuchenki (ja użyłam patelni ze ściąganą rączką, jaką można używać w piekarniku).
Do rozgrzanego naczynia wsyp cukier. Podgrzewaj przez 5 minut, aż cukier się skarmelizuje (zrobi się płynny i brązowy).
Dodaj cynamon, ziarna wanilii i starte jabłka. Gotuj około 1-2 minut.
Wmieszaj jabłka w kawałkach, następnie dodaj suszoną żurawinę, skórkę i sok z cytryny.
Ściągnij na bok z ognia.
Przygotuj posypkę:
Umieść mąkę, cukier trzcinowy, masło i cynamon w misce.
Palcami rozrabiaj kawałki masła (mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą) do momentu, aż utworzą się okruszki.
Dodaj musli, wymieszaj.
Wstaw naczynie z jabłkami ponownie na gaz. Rozłóż przygotowaną posypkę i podgrzewaj do momentu, aż deser zacznie bulgotać.
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika.
Piecz 12-14 minut, aż posypka się zarumieni. Wyciągnij z pieca i podawaj na ciepło.