Site icon Moja Delicja

Ciasto z agrestem i kokosem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Delikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem. Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest bardzo kwaśny, ale w cieście idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta i słodką posypką kokosową. Połączenie kokosu z agrestem jest bardzo udane.

Ciasto ma tak przyjemną i mięciutką konsystencję, że trudno zakończyć na jednym kawałku 🙂 Zdecydowanie nasze ulubione ciasto z agrestem. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na agrest i podzielcie się swoją opinią na jego temat w komentarzach 🙂

Składniki ciasta z agrestem i kokosem:

 

Składniki posypki kokosowej:

 

Przygotowanie ciasta z agrestem i kokosem:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg).
Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła.
Agrest umyj, oczyść z szypułek i ogonków.

Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z solą.
Do drugiej miski włóż pokrojone w kostkę miękkie masło, wsyp cukier trzcinowy i wiórki kokosowe. Miksuj mikserem około 2-3 minut do połączenia składników.
Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania.
Następnie wlej jogurt, wsyp mąkę z proszkiem i solą, i krótko zmiksuj (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie dość gęste.
Dodaj 3/4 ilości agrestu i delikatnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do formy, poukładaj pozostawiony agrest, delikatnie wciskając go w wierzch ciasta.
Wstaw do nagrzanego pieca i piecz około 50-60 minut (ja piekłam 50 minut).

Przygotuj posypkę:
Wymieszaj wiórki kokosowe z cukrem i roztopionym masłem.

Po około 50 minutach pieczenia wyjmij ostrożnie ciasto i posyp go posypką kokosową.
Wstaw ponownie do pieca na 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotawego koloru a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy (uważaj, aby posypka się za bardzo nie przyrumieniła – u mnie wyszła dość ciemna, ale na smaku się to kompletnie nie odbiło – piekłam z posypką 10 minut).

 

 

źródło: Na podstawie przepisu z magazynu “BBC Good Food”

Exit mobile version