Z pomocą przyszły mi prześliczne słoiki do wekowania, w które właśnie się zaopatrzyłam. Ponieważ są to oryginalne słoiki marki Weck, które słyną z jakości i grubego, hartowanego szkła, wymyśliłam, iż spróbuje upiec w nich ciasto. I upiekłam… pysznie cytrynowe ciasto w słoiku 🙂 Ciasto wyszło a słoiki sprawdziły się w pieczeniu. Zwróćcie tylko uwagę, czy posiadacie oryginalne słoiki, bo pieczenia w innych Wam nie polecam (nieoryginalne słoiki mogą mieć gorszą jakość i pękać podczas pieczenia).
Ponieważ nie potrzebowałam na raz więcej, jak 3 porcje deseru, upiekłam ciasto tylko w 3 słoikach a resztę ciasta przelałam do małej foremki na babkę z kominem. Upieczoną i ostudzoną babkę zamroziłam (będzie jak znalazł na Wielkanoc). Ponieważ moje słoiki są duże (mają 560 ml pojemności), upieczone w nich ciasto jest zbyt duże na jedną porcję. Dlatego wydrążam połowę ciasta i wydrążoną część chowam na drugi dzień. Można tę część również zamrozić lub porwać na kawałki i ułożyć na dnie kolejnych słoików lub pucharków, aby przygotować kolejne 3 porcje.
Z ciasta upieczonego w słoiku tworzę pyszne, jednoporcjowe mini Torty w słoiku z sosem owocowym, owocami i śmietaną.
Wydrążone słoiki wypełniam pysznym, błyskawicznym musem truskawkowym z mrożonych truskawek, świeżymi owocami i dekoruję bitą śmietaną. Ponieważ zainwestowałam w syfon do bitej śmietany (co i Wam polecam) nie muszę się męczyć z jej ubijaniem. Wystarczy, że wymieszaną śmietankę z cukrem pudrem przeleję do syfonu i mogę od razu serwować. Nie wykorzystaną śmietanę w syfonie, przechowuję w lodówce spokojnie przez tydzień czasu i mam pod ręką, kiedy potrzebuję udekorować kleksem porcję innego deseru, lodów, gofrów czy naleśników. Oczywiście jeśli nie macie syfonu, możecie ubić śmietanę standardowo mikserem.
Ciasto w słoiku ma kilka zalet. Po pierwsze po upieczeniu i ostudzeniu każde mogę szczelnie zamknąć, dołączonymi do słoików pokrywkami i przechować nawet do 2-óch dni. Po drugie mogę wcześniej przygotować porcje deseru w słoiku i dzięki szczelnemu zamknięciu, przechować w lodówce do czasu przyjazdu gości, mając pewność, iż deser nie wchłonie zapachów z lodówki (jak to ma miejsce w przypadku przechowywania tortu, którego nie można szczelnie zamknąć). Szczególnie bita śmietana bardzo chłonie zapachy, dlatego desery przygotowane z jej udziałem, powinny być serwowane w dniu przygotowania.
Po trzecie każdą porcję ciasta w słoiku, której nie damy radę zjeść od razu, również możemy łatwo zamknąć i zostawić sobie na później. Po czwarte Tort w słoiku ma tę zaletę, że dodatki nie muszą być sztywne. Musu nie trzeba zagęszczać żelatyną, śmietany nie trzeba ubijać z dodatkami lub wymieniać na bardziej stabilną, ale jednocześnie tłustszą 36%.
No i najważniejsza zaleta, Tort w słoiku przepięknie się prezentuje i będzie miłą niespodzianką dla moich domowników w czasie nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy.
Ciasto w słoiku – Zobacz jak przygotować:
Ciasto w słoiku – ciasto cytrynowe pieczone w słoiku
Przepis na Ciasto w słoiku. Ciasto cytrynowe w słoiku. Ciasto pieczone w słoiku. Przepis na mini Tort w słoiku. Jak upiec ciasto w słoiku?
Ciasto w słoiku - Składniki:
- 1 szkl. mleka + 1 łyżka octu cytrynowego (lub z b. wina) lub 1 szkl. maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 2 jaja
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo), wyszorowanej i sparzonej
- sok z całej cytryny (30 g)
- 100 g oleju rzepakowego + olej do natłuszczenia form
Mus truskawkowy na 3 porcje:
- 200 g truskawek mrożonych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- 500 g śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
- 40 g cukru pudru
- świeże owoce do dekoracji, listki mięty lub melisy
Ciasto w słoiku - Przygotowanie:
- Aby upiec Ciasto w słoiku, potrzebujesz odpowiednich słoików (ja używam oryginalne wecki o pojemności 560 ml). Ciasta wystarczy na 5-6 takich słoików, ale możesz upiec ciasto w 3-ech i w małej foremce na babkę z kominem. Każdy słoik i foremkę posmarować dokładnie olejem. Piekarnik nagrzać do 170°C (termoobieg).
- Mleko wymieszać z octem (jeśli nie masz maślanki). Odstawić. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
- Do miski wlać mleko z octem lub maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja mieszam trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać zbyt dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały małe grudki 🙂
- Ciastem napełnić słoiki i ew. foremkę. Do słoików najlepiej użyć lejka i nakładać ciasto po ok. 200 ml na każdy słoik (świetnie sprawdzają się do tego metalowe miarki o pojemności 100 ml). Słoiki z foremką przenieść na blachę i wstawić do nagrzanego pieca. Piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone Ciasto w słoiku ostrożnie wyjąć z pieca na deskę i ostudzić. Ciasto z foremki przed wyjęciem odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce.
- Dokładnie ostudzone ciasto cytrynowe w słoikach można dekorować od razu lub, każdy zamknąć i zostawić na następny dzień. Ciasto w formie, można ostudzone zamrozić lub polać lukrem cytrynowym.
- Mus truskawkowy: do rondelka wrzucić mrożone truskawki, wlać sok cytryny i miód. Gotować kilka minut, aż truskawki się rozmrożą i puszczą sok. Gdy będą miękkie, zmiksować blenderem i chwilę pogotować. Następnie przelać do naczynia i ostudzić. Można przygotować dzień wcześniej.
- Bita śmietana z syfonu: jeśli mamy syfon do bitej śmietany, napełniamy go taką ilością śmietanki, jaka polecana jest w instrukcji (przy założeniu, że na 500 ml śmietanki dajemy 40 g cukru pudru). Wcześniej śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy cukier dokładnie się rozpuścił, należy wlać śmietankę do syfonu przez sitko. Ja używam syfonu o pojemności 500 ml.
- Bita śmietana: jeśli nie mamy syfonu, dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, przy założeniu, że na 3 słoiki wystarczy nam połowa podanej porcji, czyli 250 g śmietanki i 20 cukru pudru.
- Składanie Ciasta w słoiku: z każdego słoika wydrążyć łyżką połowę ciasta (jeden słoik jest za duży bowiem na jedną porcję). Wydrążoną część możemy zamrozić na później lub podzielić na kawałki i ułożyć na dnie kolejnych słoików. Na cieście wylać po 3-4 łyżki musu truskawkowego.
- Następnie ułożyć świeże owoce, pokrojone na kawałki. Wyłożyć bitą śmietanę. Jeśli używamy śmietany z syfonu, deser należy serwować od razu po przygotowaniu (śmietana z syfonu nie jest trwała). Śmietanę dowolnie udekorować świeżymi owocami i listkiem mięty lub melisy. Przykryć wieczkiem, jeśli deser przygotowujemy wcześniej i schować do lodówki.