Site icon Moja Delicja

Ciasto marchewkowe najlepsze

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności.
Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno się od niego oderwać. Najlepsze jakie jedliśmy. Wilgotne i nie za słodkie. Robiłam dwa dni pod rząd 🙂

W pierwszy dzień w formie o średnicy 17 cm, a na drugi dzień w formie – 23 cm. Pierwsza wersja świetna w przypadku małego grona gości, a druga – wiadomo 🙂 Składniki na jedną i drugą formę podałam w przepisie. Na dodatek ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybko trafia do pieca. Robimy je bowiem bez użycia miksera (za wyjątkiem kremu). 

Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe opracowałam na podstawie przepisu Dorotus. Zmieniłam trochę, a w szczególności krem, który w oryginale był zdecydowanie za słodki. Dodatkowo dołożyłam ananasa do kremu, który świetnie przełamuje jego smak.

Ciasto marchewkowe – Składniki na formę ø23 cm:

Ciasto marchewkowe – Składniki kremu:

Dodatkowo:

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Jaja, olej, masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do jednej, większej miski. Dodać mielone przyprawy (cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową), sól, cukier i orzechy włoskie. Wymieszać łyżką.

W drugiej misce roztrzepać jaja wraz z olejem. Wlać je do miski z suchymi składnikami.
Dodać marchewkę oraz 1 szklankę drobno pokrojonego i odsączonego ananasa (resztę zostawić do nadzienia) i wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto marchewkowe przełożyć do foremki.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 45 minut to tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić.

Przygotować krem:
Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę.
Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo).

Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka).
Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę bezpośrednio na warstwę ananasa smaruję cienko kremem).
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu.
Ciasto marchewkowe udekorować orzechami włoskimi i lekko oprószyć kakaem.

Ciasto marchewkowe

 

Ciasto marchewkowe można również przygotować w wersji mini, na tortownicę o średnicy 17 cm (czas pieczenia 40 minut):

Składniki na formę ø17 cm:

Składniki kremu:

Dodatkowo:

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Przygotowanie ciasta marchewkowego na małą formę 17 cm wygląda dokładnie tak samo, jak powyżej. Skraca się tylko czas pieczenie do ok. 40 minut.

 

Exit mobile version