Site icon Moja Delicja

Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę?

Składniki ciasta drożdżowego:

 

Składniki kruszonki:

 

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Składniki ciasta takie jak drożdże, masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki (np. godzinę wcześniej).
  2. Mleko podgrzej do temperatury ok. 37°C (jeśli nie masz termometru, to sprawdź krople podgrzanego mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury nie będzie ani za zimne, ani za ciepłe. Ma być w temperaturze ciała)
    • 250 ml mleka (1 szklanka)
  3. Do naczynia wlej podgrzanego mleko, dodaj rozkruszone drożdże. Z przygotowanej ilości mąki i cukru odmierz po 1 łyżce i wymieszaj z drożdżami (1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru). Odstaw, aż drożdże zaczną się pienić i rosnąć (zaczną “wychodzić” z naczynia). Jeśli po 10 minutach zaczyn drożdżowy “nie ruszy” tzn. że drożdże nie są świeże i nie można ich używać.
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka z 3 szklanek mąki pszennej
    • 1 łyżka z 1/2 szklanki cukru
  4. Do dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj hakiem, aż do uzyskania elastycznego ciasta 10-15 minut.
    • 3 szklanki mąki pszennej (minus 1 łyżka)
    • 1/2 szklanki cukru (minus 1 łyżka)
    • 30 g masła
    • 2 jaja
  5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam do zimnego piekarnika, z włączoną żarówką).
  6. Przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj między palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem. Przykryj i wstaw do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna.
    • 50 g mąki pszennej
    • 35 g cukru
    • 30 g zimnego masła
  7. Okrągłą formę o średnicy 26 cm (lub formę w kształcie serca) wysmaruj masłem.
  8. Piekarnik nagrzej do temp. 175-180°C.
  9. Wyrośnięte ciasto podziel mniej więcej na pół. Dno formy wyłóż większą połową ciasta. Rozłóż mrożone owoce leśne. Posyp 1-2 łyżkami cukru.
    • garść mrożonych owoców leśnych
    • 1-2 łyżki cukru
  10. Przykryj resztą ciasta. Całość posyp kruszonką.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Powyższy przepis na ciasto drożdżowe z owocami leśnymi jest wersją ciasta drożdżowego oszczędnego. Mało jest tutaj bowiem tłuszczu oraz cukru. Ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia. My uwielbiamy je jeszcze ciepłe, najlepiej na pierwsze lub śniadanie ze szklanką mleka, kawy czy kakao!

Exit mobile version