Site icon Moja Delicja

Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Cynamon to przyprawa, która wzmacnia naszą odporność oraz stymuluje układ trawienny. Zapobiega cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewająco. Dzisiaj proponuje ciasto mocno cynamonowe, do którego wykorzystamy Domowy mus jabłkowy z tego przepisu – również mocno cynamonowy. W tym cieście najlepiej sprawdzi się mus jabłkowy lekko rozgnieciony widelcem.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Tortownicę z wkładem kominowym o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem (np.masłem lub spryskać specjalnym tłuszczem do pieczenia w spray’u).

Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać z solą, cynamonem i kardamonem.

W drugiej misce zmiksować (lub utrzeć) masło z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać jaja w ostępach około 20 sekundowych.
Na najniższych obrotach miksera wmieszać mieszankę z mąką (tylko do połączenia składników) oraz domowy mus jabłkowy.

Piec około 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty, ale lekko wilgotny.

Wyciągnąć ciasto z pieca. Odczekać z 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Exit mobile version