C

Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami

Dodaj do Ulubionych

Pyszne, chrupiące, kruche. W sklepach takich nie znajdziecie 🙂 Ciasteczka owsiane o smaku orzechowym z dodatkiem żurawiny lub rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia 🙂 ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu.

Składniki:

(15-20 ciasteczek)

  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek (użyłam żurawiny)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół).
Masło rozpuść w rondelku, odstaw.
Jajko rozbełtaj widelcem.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki.

Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz najpierw jedną, potem drugą)

Blachę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 10-15 minut. W ostatnich minutach pieczenia ciasteczka mogą się szybko przypalić, dlatego pilnuj, aby wyciągnąć je z pieca w odpowiednim czasie.
Ciasteczka po upieczeniu mogą być lekko miękkie. Będą twardnieć podczas ostudzania.

Upieczone ciasteczka przełóż na kratkę, a gdy ostygną przechowuj w szczelnym pojemniku. Ciasteczka będą świeże i chrupiące przez długi czas.

źródło: Na podstawie przepisu z książki Ani Starmach “Pyszne 25”

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
  1. Pingback:prezentowe DIY last minute

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *