Back to home
.

Blog

Leczo w słoikach

Leczo w słoikach

Uwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię, to bardzo często przyrządzam leczo. W zasadzie to najczęściej przyrządzam wegetariańską odmianę lecza (czyli same warzywa bez mięska), więc bardziej pasowałaby nazwa “Gulasz warzywny” lub “Ragoût warzywne” :) Ale już przyzwyczailiśmy się do nazwy “leczo”,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 października 2010
Muffinki kakaowe

Muffinki kakaowe

Uwielbiam muffinki. Głównie dlatego, że są szybkie w przygotowaniu, krótko się pieką i wybornie smakują. Dziwię się, że nigdy wcześniej ich nie robiłam. W sumie, to gdyby nie promocja w markecie na blaszkę do ich pieczenia, świat muffin dalej pozostałby przeze mnie nie odkryty :) Przepis na te mufinki znalazłam na blogu “Przy dużym stole”…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 20 października 2010
Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej

Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej

Przepis na kurczaka marynowanego w jogurcie zaczerpnęłam z programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Marynowanie mięsa w jogurcie lub maślance powoduje, że mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. W oryginalnym przepisie Nigelli panierka zrobiona jest z pokruszonych krakersów. Ja z ich braku zrobiłam panierkę parmezanową. Niestety z braku tłuszczu w panierce, kawałki kurczaka po upieczeniu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 października 2010
Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

Uwielbiam Nigellę. Chyba nie ja jedna :) Przepis na “Krwiste ziemniaki” pojawił się w jednym odcinków “Nigella ucztuje” zatytułowanym “Zabawne potrawy”. “Krwiste ziemniaki”, to pieczone ziemniaki nadziewane mozzarellą. Były podawane razem z chrupkim kurczakiem. Bardzo spodobała mi się propozycja takiego obiadu, dlatego już na drugi dzień musiałam takowy przygotować :) Potrawa ta należy do łatwych,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 października 2010
Krem z cukinii i pieczarek

Krem z cukinii i pieczarek

Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki, to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny. Nawet mojemu M. bardzo smakował :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 października 2010
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “Misiankowej szarlotki”. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 października 2010
Sałatka brokułowa z tuńczykiem i papryką

Sałatka brokułowa z tuńczykiem i papryką

Przepis na tę sałatkę zrodził się przez przypadek. A w zasadzie dzięki temu, co akurat znalazłam w swojej kuchni :) Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi ziarnami. Zamiast majonezu, który najczęściej pojawiał się w typowej sałatce brokułowo-tuńczykowo-makaronowej, postanowiłam dodać sos czosnkowy. Jest lżejszy, dzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 września 2010
Misiankowa szarlotka z jabłkami

Misiankowa szarlotka z jabłkami

Moja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis. “Misiankowa szarlotka” najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Z gałką lodów waniliowych… Pycha :) Do szarlotki użyłam jabłek antonówek. Ponoć najlepiej tutaj pasują. Dla mnie troszkę kwaśne, dlatego następnym razem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 września 2010
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij