Back to home
POPULARNE TERAZ:
Kategoria

Zupy

Liczba przepisów: 31
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową

Zupa pomidorowa z fasolką szparagową

Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia, gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę . Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci „gryzie”, i w oczy i w język :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 sierpnia 2017
Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą

Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą

Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 16 lutego 2017
Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą

Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą

Kolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. „superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą. Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne dla wegan. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 23 stycznia 2017
Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek. Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami).
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 listopada 2016
Bulion warzywny z pieczarkami

Bulion warzywny z pieczarkami

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 9 listopada 2016
Zupa z dyni (by Heston Blumenthal)

Zupa z dyni (by Heston Blumenthal)

Dzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 października 2016
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Tajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a, i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 października 2016
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim

Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim

Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem. Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 2 czerwca 2016
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 kwietnia 2016
Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Kolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu (Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a),…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 lutego 2016
Pikantna zupa meksykańska
Pikantna zupa meksykańska

Pikantna zupa meksykańska

Pikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 stycznia 2016
Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a

Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko 5 minut przygotowań, a potem tylko gotowanie na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli nie potraficie znaleźć w sklepie mielonych przypraw (np. kminu rzymskiego czy kolendry), kupcie w…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 stycznia 2016
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału)

Stragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie „Zupę pomidorową na świeżych pomidorach„. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 września 2015
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym

Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym

Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny, jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koniecznie spróbować „Zupę-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym„. Użyte składniki do tego dania mogą niektórych zdziwić, ale uwierzcie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 2 września 2015
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu

Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu

To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego codziennego menu. Powodów jest kilka, po pierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 sierpnia 2015
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij